Hayward Residence

Design Significance 0.05, Bellingham, Washington, 1991

Having had its reputation formed during its first year in 1991, this private residence was an excellent opportunity to further develop and mature my own company of Design Significance 0.05. The clients, relocating from Oregon, wanted to build their “dream house” where they expected to one day retire. The site presents a 170-degree view of Mount Baker, Bellingham Bay, and the surrounding countryside. Perched on a slope that dictated more than a few design choices, the 3250 sq. ft. house utilizes its location to the utmost. The requirements for maximum views and light, in addition to a highly personalized set of program requirements, made for a challenging yet satisfying experience.

The house’s bold, progressive design allowed the clients to make a statement about their way of living that is uniquely and definitively their own. Tongue and groove vertical siding and stucco finishes provide solidity to the house’s massing. Shading and site orientation give it maximum use of Bellingham’s every-changing climate. Many yards of concrete in the foundation will provide ample lateral stability against the region’s severe winter winds. With its open floor plan, the interior as well allows for maximum views between spaces and of the exterior.