Carr Sunroom Addition

Design Significance 0.05, Bellingham, Washington, 1991

Energy conservation and use of natural building materials were the primary concerns for this client. A mechanical engineer, Mike Carr had designed his own concrete slab heat sink for the room, along with the ventilation and mechanical systems. Working as Design Significance 0.05 Building Design, this designer sought to provide a light, airy space with a warm, comfortable feel in order to offset the Northwest’s grey climate. Rough sawn decking at the ceiling and walls, along with exposed 4x8 purlins at the roof helped provide such an atmosphere. Stained Anderson wood windows and skylights provide an abundance of light, and the dark tile floor pavers help retain warmth from the radiant heat coils in the thickened slab.